Here we present you with the basic Computer mcq with detailed answers for upcoming exams such as IBPS, SSC,RBI, Railway RRB, FCI, AAI and other competitive exams of which this section has been made a fundamental part. The level of these questions has been set accordingly so that you can evaluate your level of knowledge in the field of computers . These questions are not typical but also can be tricky at times to remember. So , here is a quick go through at what could beasked and what must prepared keeping in mind every aspect of the exam.



Set - 1
1. What is UNIVAC?
a. Universal Automatic Computer
b. Universal Array Computer
c. Unique Automatic Computer
d. Unvalued Automatic Computer

2. CD-ROM is an abbreviation for.....?
a. Compactable Read Only Memory
b. Compact Data Read Only Memory
c. Compactable Disk Read Only Memory
d. Compact Disk Read Only Memory
3. A part of the Central processing Unit from among the following is?
a. Arithmetic Logic Unit
b. Array Logic Unit
c. Application Logic Unit
d. None of above

4. VGA stands for?
a. Video Graphics Array
b. Visual Graphics Array
c. Volatile Graphics Array
d. Video Graphics Adapter
5. IBM 1401 is
a. First Generation Computer
b. Second Generation Computer
c. Third Generation Computer
d. Fourth Generation Computer
6. MSI stands for
a. Medium Scale Integrated Circuits
b. Medium System Integrated Circuits
c. Medium Scale Intelligent Circuit
d. Medium System Intelligent Circuit
7. _____ is the capacity of 3.5 inch floppy disk
a. 1.40 MB
b. 1.44 GB
c. 1.40 GB
d. 1.44 MB

8. The first computer introduced in Nepal was
a. IBM 1400
b. IBM 1401
c. IBM 1402
d. IBM1402
9. WAN is an abbreviation for?
a. Wap Area Network
b. Wide Area Network
c. Wide Array Net
d. Wireless Area Network

10. MICR stands for
a. Magnetic Ink Character Reader
b. Magnetic Ink Code Reader
c. Magnetic Ink Cases Reader
d. None

Answers in detail:

1. UNIVAC is
Correct Answer: a. Universal Automatic Computer
Explanation: There are no computers with the name as in other options. UNIVAC was the first general purpose electronic digital computer designed for commercial use, produced by Universal Accounting Company of John Mauchly and J.P.Eckert in 1951.

2. CD-ROM stands for
Correct Answer: d. Compact Disk Read Only Memory
Explanation: There are no objects with the name as in other options. CD-ROM is a non-volatile optical data storage medium using the same physical format as audio compact disk, readable by a computer with a CD-ROM drive. The standard 12 cm diameter CD-ROM store about 660 megabytes.

3. ALU is
Correct Answer: a. Arithmetic Logic Unit
Explanation: ALU is a unit in Central Processing Unit in a computer system that is responsible for arithmetic calculations and logical operations. Apart from ALU, the CPU contains MU (Memory Unit) and CU (Control Unit).

4. VGA is
Correct Answer: a. Video Graphics Array
Explanation: VGA is a type of Graphics Adapter. Graphic Adapter is an electronic board that controls the display of a monitor. This device helps the motherboard to work with the monitor and in VGA and SVGA the last letter ‘A’ stands for ‘Array’ whereas in MDA, CGA, MCGA the last letter ‘A’ stands for ‘Adapter’.

5. IBM 1401 is
Correct Answer: b. Second Generation Computer
Explanation: IBM 1401 is a Second Generation Computer and is the first computer to enter Nepal in 2028 BS for census. Government of Nepal had brought this computer on rent and later purchased for data processing in Bureau of Statistics. After this computer, another ICL 2950/10, a British computer, was purchased by the fund of UNDP and UNFPA for the census of 2038 BS is second computer in Nepal.

6. MSI stands for
Correct Answer: a. Medium Scale Integrated Circuits
Explanation: After the invention of IC chips the development of computers plunged into next phase. Small Scale Integration and Medium Scale Integration (SSI and MSI) were used in third generation of computers and Large Scale Integration and Very Large Scale Integration (LSI and VLSI) are being used in fourth generation of computers. People are now expecting ULSI (Ultra Large Scale Integration) Circuits to be used for fifth generation computers.

7. The capacity of 3.5 inch floppy disk is
Correct Answer: d. 1.44 MB
Explanation: Microfloppy disks (3.5 inch) if it is high density (MF2HD) can store 1.44 MB and if it is low density (MF2DD), it can store 720 KB. Mini Floppy disks (5.25 inch) if it is high density (MD2HD) can store 1.2 MB and low density (MD2DD) stores 360 KB of data.

8. The first computer introduced in Nepal was
Correct Answer: b.
Explanation: IBM 1401, a second generation computer was brought in Nepal by the Government of Nepal paying One Lakh and twenty five thousands per month to use in the census in 2028 B.S. Before this computer, Nepal was using a calculating device called Facit for statistical tasks.

9. WAN stands for
Correct Answer: b. Wide Area Network
Explanation: There are three different classes of computer network namely, Local Area Network (LAN) that covers a small geographical area such as a room, a building or a compound; Metropolitan Area Network (MAN) that has a citywide coverage; and Wide Area Network (WAN) that covers the whole globe or beyond the globe.

10. MICR stands for
Correct Answer: a. Magnetic Ink Character Reader
Explanation: MICR (Magnetic Ink Character Reader) is kind of scanner that can scan and identify the writing of magnetic ink. This device is used in banks to verify signatures in Checks.

Set - 2 1. EBCDIC stands for
a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d. Extended Binary Case Decimal Interchange Code
2. BCD is
a. Binary Coded Decimal
b. Bit Coded Decimal
c. Binary Coded Digit
d. Bit Coded Digit

3. ASCII stands for
a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code for Interchange Information

4. Which of the following is first generation of computer
a. EDSAC
b. IBM-1401
c. CDC-1604
d. ICL-2900

5. Chief component of first generation computer was
a. Transistors
b. Vacuum Tubes and Valves
c. Integrated Circuits
d. None of above

6. FORTRAN is
a. File Translation
b. Format Translation
c. Formula Translation
d. Floppy Translation

7. EEPROM stand for
a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
d. None of the above

8. Second Generation computers were developed during
a. 1949 to 1955
b. 1956 to 1965
c. 1965 to 1970
d. 1970 to 1990

9. The computer size was very large in 
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation

10. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation

Answers:
1. EBCDIC stands for
Correct Answer: a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
Explanation: EBCDIC is an 8-bit binary code for larger IBMs primarily mainframes in which each byte represent one alphanumeric character or two decimal digits. 256 characters can be coded using EBCDIC.

2. BCD is
Correct Answer: a. Binary Coded Decimal
Explanation: BCD is a binary coded notation in which each of the decimal digits is expressed as a 8-bit binary numeral. For example in binary coded decimal notation 12 is 0001 0010 as opposed to 1100 in pure binary.

3. ASCII stands for
Correct Answer: c. American Standard Code for Information Interchange
Explanation: ASCII is a code which converts characters – letters, digits, punctuations and control characters such as Alt, Tab etc – into numeral form. ASCII code is used to represent data internally in micro-computers. ASCII codes are 7 bits and can represent 0 to 127 and extended ASCII are 8 bits that represents 0 to 255.

4. Which of the following is first generation of computer
Correct Answer: a. EDSAC
Explanation: IBM-1401, CDC-1604 is second generation computer. ICL-2900 is a fourth generation computer. EDSAC is important in the development of computer since it was the first computer to use John von. Neumann’s Stored Program Concept. It used 3000 vacuum tubes and computers with vacuum tubes are of first generation computers.

5. Chief component of first generation computer was
Correct Answer: b. Vacuum Tubes and Valves
Explanation: Transistors were used for second generation computers and integrated circuits in third generation. First generation computers used vacuum tubes and valves as their main electronic component. Vacuum Tubes were invented by Lee DeForest in 1908.
FORTRAN is
Correct Answer: c. Formula Translation
Explanation: FORTRAN (Formula Translation) is one of the earlier High Level programming languages used to write scientific applications. It was developed by IBM in 1956.

7. EEPROM stand for
Correct Answer: a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
Explanation: There are three types of ROM namely, PROM, EPROM and EEPROM. PROM can’t be reprogrammed, EPROM can be erased by exposing it in high intensity ultraviolet light and EEPROM can be erased and reprogrammed electrically. It is not needed to be removed from the computer to be modified.

8. Second Generation computers were developed during
Correct Answer: 1956 to 1965
Explanation: Second generation computers used transistors as their main electronic component. Transistor was invented by Bell Lab Scientists John Burdeen, Walter Brattain and William Shockley in 1947 and won the Nobel Prize in 1956 but it was not used in computers till 1956. The second generation continued until the implementation of IC chips invented by Jack Kilby in Texas Instruments in 1958.

9. The computer size was very large in
Correct Answer: a. First Generation
Explanation: It is obvious that computers developed with more power, reliability, speed and smaller sizes due to the enhancement of technology. First generation computers used 1000s of vacuum tubes that required lot of space made them gigantic in size. Single transistor could replace 1000 vacuum tubes and a single IC chip replaced 1000s of transistors made computers smaller and more speedy.

10. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
Correct Answer: Fourth Generation
Explanation: Microprocessors further revolutionized the development of computers. Personal microcomputers were possible due to the microprocessors. The first microprocessor called Intel 4004 was developed by American Intel Corporation in 1971. Microprocessors are used in the computers of fourth generation computers.

Set - 3
1. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?
a. OCR
b. OMR
c. MICR
d. All of above
2. The output quality of a printer is measured by
a. Dot per inch
b. Dot per sq. inch
c. Dots printed per unit time
d. All of above
3. In analog computer
a. Input is first converted to digital form
b. Input is never converted to digital form
c. Output is displayed in digital form
d. All of above
4. In latest generation computers, the instructions are executed
a. Parallel only
b. Sequentially only
c. Both sequentially and parallel
d. All of above
5. Who designed the first electronics computer – ENIAC?
a. Van-Neumann
b. Joseph M. Jacquard
c. J. Presper Eckert and John W Mauchly
d. All of above
6. Who invented the high level language c?
a. Dennis M. Ritchie
b. Niklaus Writh
c. Seymour Papert
d. Donald Kunth
7. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to
a. Console-operator
b. Programmer
c. Peopleware
d. System Analyst
8. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
a. 1978
b. 1984
c. 1990
d. 1991
9. Human beings are referred to as Homosapinens, which device is called Sillico Sapiens?
a. Monitor
b. Hardware
c. Robot
d. Computer
10. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
a. Leech
b. Squid
c. Slug
d. Glitch
11. Modern Computer are very reliable but they are not
a. Fast
b. Powerful
c. Infallible
d. Cheap
12. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
a. Pixel
b. Reverse video
c. Touch screen
d. Cursor
13. IMB launched its first personal computer called IBM-PC in 1981. It had chips from Intel, disk drives from Tandon, operating system from Microsoft, the printer from Epson and the application software from everywhere. Can you name the country which contributed the video display?
a. India
b. China
c. Germany
d. Taiwan
14. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?
a. Daughter board
b. Motherboard
c. Father board
d. Breadboard
15. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
a. Motherboard
b. Breadboard
c. Daughter board
d. Grandmother board
16. What is meant by a dedicated computer?
a. Which is used by one person only
b. Which is assigned one and only one task
c. Which uses one kind of software
d. Which is meant for application software
17. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except:
a. Microprocessor
b. Disk controller
c. Serial interface
d. Modem
18. A computer program that converts an entire program into machine language is called a/an
a. Interpreter
b. Simulator
c. Compiler
d. Commander
19. A computer program that translates one program instructions at a time into machine language is called a/an
a. Interpreter
b. CPU
c. Compiler
d. Simulator
20. A small or intelligent device is so called because it contains within it a
a. Computer
b. Microcomputer
c. Programmable
d. Sensor

Answers:
1. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?
a. OCR
2. The output quality of a printer is measured by
b. Dot per sq. inch
3. In analog computer
b. Input is never converted to digital form
4. In latest generation computers, the instructions are executed
c. Both sequentially and parallel
5. Who designed the first electronics computer – ENIAC?
c. J. Presper Eckert and John W Mauchly
6. Who invented the high level language c?
a. Dennis M. Ritchie
7. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to
c. Peopleware
8. When did arch rivals IBM and Apple Computers Inc. decide to join hands?
d. 1991
9. Human beings are referred to as Homosapinens, which device is called Sillico Sapiens?
d. Computer
10. An error in software or hardware is called a bug. What is the alternative computer jargon for it?
d. Glitch
11. Modern Computer are very reliable but they are not
c. Infallible
12. What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
b. Reverse video
13. IMB launched its first personal computer called IBM-PC in 1981. It had chips from Intel, disk drives from Tandon, operating system from Microsoft, the printer from Epson and the application software from everywhere. Can you name the country which contributed the video display?
d. Taiwan
14. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is the common name for such boards?
b. Motherboard
15. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
a. Motherboard
16. What is meant by a dedicated computer?
b. Which is assigned one and only one task
17. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except:
d. Modem

18. A computer program that converts an entire program into machine language is called a/an
c. Compiler
19. A computer program that translates one program instructions at a time into machine language is called a/an
a. Interpreter

20. A small or intelligent device is so called because it contains within it a
d. Sensor